Followers

Follow by Email

familia

familia

mOsHi2


lagu rakyat kanak kanak

>> Monday, March 14, 2011

baru sedar yang aku punya habit suke nyanyi lagu OLd Mc donald... kadang kadang without knowing aku slumber je nyanyi... fun sangat! lagu ape? ala.. lagu bebudak nak membesar tgk dunia.. lagu dia mcm nih...

Old MacDonald had a farm,
Ee i ee i oh!
And on that farm he had some chickens,
Ee i ee i oh!
With a cluck-cluck here,
And a cluck-cluck there

Here a cluck, there a cluck,
Everywhere a cluck-cluck
Old MacDonald had a farm
Ee i ee i oh!

Old MacDonald had a farm,
Ee i ee i oh!
And on that farm he had some dogs,
Ee i ee i oh!
With a woof-woof here,

And a woof-woof-woof there
Here a woof, there a woof,
Everywhere a woof-woof
Old MacDonald had a farm
Ee i ee i oh!

Old MacDonald had a farm,
Ee i ee i oh!
And on that farm he had some turkeys,
Ee i ee i oh!

With a gobble-gobble gobble-gobble here,
And a gobble-gobble gobble-gobble there
Here a gobble-gobble, there a gobble-gobble,
Everywhere a gobble-gobble-gobble
Old MacDonald had a farm
Ee i ee i oh!

Old MacDonald had a farm,
Ee i ee i oh!
And on that farm he had some cows,
Ee i ee i oh!
With a moo-moo here,
And a moo-moo there
Here a moo, there a moo,
Everywhere a moo-ooo
Old MacDonald had a farm,
Ee i ee i oh!

itu lagu barat. but sedar tak kite pun ader lagu jugakkan. pernah dengar lagu Anak Itik Tok Wi, Anak Rusa Nani, Ayun Adik Ayun, Bapaku Pulang @ Kereta Kecil Merah, Burung Kakak Tua, Geylang, Lagu 3 Kupang, Oh Bulan, Rasa Sayang, Saya Ada Kuda, Suriram ,Tanya Sama Pokok,Enjet-Enjet Semut dan Burung Kenek-Kenek? (habis aku senaraikan ape yang aku ingt)

dolu dolu mungkin , yelah... lagu zaman kanak kanak comey waktu kite membesarkan? tingat dulu mase tadika cikgu ajar nyanyi lagu lagu tu. mase sekolah rendah pun bile ader subjek music bukan main semangat nak nyanyi.

MESKIPUN pencipta lagu-lagu rakyat tidak dapat dikenal pasti identitinya, tetapi lagu-lagu seperti Burung Kakak Tua, dah lama dinyanyikan oleh masyarakat Melayu di negara ini. tol tak?


dulu, lagu-lagu rakyat mcm ni begitu popular di kalangan kanak-kanak, tetapi sedekad kebelakangan ini ia dikatakan semakin terpinggir daripada terus dinyanyikan oleh generasi muda.

Malah, tidak keterlaluan jika dikatakan ramai kanak-kanak hari ini terutamanya golongan Melayu yang tidak mengetahui tentang kewujudan lagu-lagu rakyat yang pernah menjadi siulan nenek moyang mereka suatu ketika dulu.
setuju tak?

aku rase bebudak zaman skunk tau lagu justin bieber tu yang baby.. baby.. perghh jaki sungguh aku kalau dengar orang nyanyi lagu itu. sebab i hate justin bibir tebal tau. kalau satu dunia gila kat budak ni. aku sikit pun tak suke... kalau cukup korum sepapat komponkutuk2 sape yg minta justin bieber...

so y not kalau kite ingat2 balik lagu dolu dolu yang menceriakan zaman kanak kanak kite... mcm lagu anak itik tok wi... jom nyanyi reramai.. hihihi


anak itik Tok Wi
mandi dalam kolam
buat apa Tok Wi
ubat limau lelam

sakit apa Tok Wi?
sakit sendi tulang
ubat apa Tok Wi
ubat sengal tulang

dalam paya orang berakit
buluh layu patah sebatang
dalam dada terasa sakit
sakit rindu abang seorang

letak dulang berhias tepi
bunga perca rebah bertindih
dengar abang adik menyanyi
lagu resah orang berkasih

harap-harap tumbuhnya padi
tapi lalang tumbuh sebendang
harap-harap kasih menjadi
sampai masa tinggal seorang

kalau padi katakan padi
jangan hampa tertampi-tampi
kalau sudi katakan sudi
jangan kita ternanti-nanti


0 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

  © Blogger templates Romantico by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP