Followers

Follow by Email

familia

familia

mOsHi2


resipi : kacang pool

>> Thursday, March 10, 2011


rasenyer dah lamer tak update blog ni dengan resipi kn? lepas clash terus malas masak? uikss boleh ke macam tu? ahahha dulik la kan.. ader nak dikesahkan?


bebaru ni mase balik ke kampung kat johor. ader singgah satu rnr ni. kebetulan kak jah order satu menu ni. "kacang pool".. korang jangan ingat "pool" lain pulak...

memula aku ingtkan kacang pool ni mcm kacang kuda rebus. hikhikhik... rupenyer idak. tak same langsung.. teruja nak merase kacang pool ni...

ermm agak sedap la rasenyer.. rase boleh ag kalau nak tambah pedas pedaskan( sebb yang aku makan tu kurang pedas) so dari pengamatan takdela susah mane nak wat kacang pool ni. sebb bahannyer sikit je...

oh ye. asal kacang pool ni sebenarnyer orang kate salah satu makanan arab.. entah ye entah tak.. yang penting halal dimakan!

meh kite view resipi kacang pool


bahan-bahan:

1 biji bawang putih-racik dadu
1 biji cili besar(kisar)/1 sudu/b lada kisar
1 biji tomato-potong dadu
1-2 sudu/b tomato sos
2 cawan daging kisar
1 sudu/k jintan manis-tumbuk
2 sudu/t jintan putih-tumbuk
1 tin kacang panggang(baked beans)
Minyak utk menumis
Garam secukup rasa
Hirisan bawang besar&hirisan lada besar
Telur goreng mata kerbau
Limau kasturi-x taruk pun ok


Cara-cara

Tumis bawang putih hingga naik bau.Masukkan lada kisar,tumis hingga naik bau.
Masukkan daging.Goreng hingga masak.Masukkan serbuk jintan manis&jintan putih.Gaul.
Masukkan tomato,gaul seketika.Masukkan kacang & sos tomato.Masak hingga ada kuah sedikit.Kalau suka lebih kuah tambahkan sedikit air.
Makan bersama hirisan bawang besar,cili besar hiris,perapan limau&ciciah bersama roti.

so boleh le mencuba!! sedap kalau makan panas2 rotinyer tu...ermm yummy!!!! erkk lapor pulak bile citer sal mkn,,

0 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

  © Blogger templates Romantico by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP