Followers


familia

familia

mOsHi2


resipi_: kebab pita

>> Saturday, August 06, 2011

masuk bulan ramadhan ni terasa diri ni terlebih aktif. Lebih semangat n terase macam sedikit terlebih rajin.. adus ni gaya macam nk masuk bakul ajekan? Hihihhi .
mane kan idak punyala terlebih rajin mengemas macam takde ari lain jer.usai solat subuh pas aje mengaji 1 juzuk terus aje aku mulakan misi ‘BIBIK”.. dari dalam rumah sampai ke luar rumah habis aku operasi. Pas settle sume terus tampal sticky note kat tv coz I noe mama selalu bukak tv pepagi.

Siap tulis “along nak tido kejap coz woke up early @3am untk tahajud everything dah settle.”

By 10 am dh bangun.oooo tido 2 jam aje..

masuk bulan ramadhan jugak ke’cerewetan” diri ni sal bab bab makan pun makin menjadi jadi tau.. dari 1st day ramadhan bile jengah aje bazaar ramadhan dekat dekat rumah sekadar lalu tengok n jenguk je.. tk beli pape.. entahlah rase macam tak menarik nafsu aje nk membeli.. tengok orang membeli kiri kanan penuh plastic dgn juadah. Aku pulak tangan kosong jew..

aku lebih rela susah sikit dgn masak sendiri. Even tak sedap pun takpe janji puas mkn dari nak membeli hasil orang yang aku tak tau dari kul bape dia mula memasak! tau tau je dah tk sedap nk dimakan.. the worst part bile elok nak mkn ape yg kita beli nih dah basi pulak.. kan ralat ajer rase!..

so this weekend tetiba rase nak makan kebab! Selalu bile belikan luar bile dah tapau tapau dh sememeh je.. wat aku tk bape nk lalu makan. Jadi rase nk buat sendiri pulak kali nih. So kirenyer ni juadah aku yg ke 3 aku buat sepanjang seminggu berpuasa. Awla ramadhan aku buat macaroni bakar. Semalam(Friday) buat kuih serimuka.. sebelum g keje ptg nyer. Tapi terlupa pulak nk bawak sikir g opis huhu..
so arini buat kebab pulak!


so arini buat kebab pulak!

Ader orang suke kebab daging..ader yg ske kebab ayam.. pilihan aku mestilah kebab daging. Juicy….Tk susah nak buat. Yg penting rajin atau malas je.. itu ayat mama selalu cakap bile kami adik beradik ni nak masuk dapur. Heheheh

Jom kite tgk bahan.. kalau rase nak buat leh guna. Kalau tak sedap jgn marah.. ikot selera masing masing kalau nk add or reduce bahan.

Bahan-bahan

Bahan A

Daging (kalau daging batang pinang memang best)
1 sudu jintan putih
1 sudu jintan manis
Sedikit kunyit
Sedikit garam
1 sudu rempah daging

Bahan B

Sedikit minyak
1 biji bawang besar (dihiris)
2 ulas bawang putih(dihiris)
1 sudu lada kisar
Sedikit lada putih
Sedikit lada hitam
Sayur campur (ikut citarase masing masing kalau nak taruk pun takpe.. taknak taruk pun takpe)
Tomato (dipotong dadu)
2 sudu sos tomato,sos cili,sos lada hitam(kalau nak pedas)

BAhan C

Salad
Bawang besar (dihiris)
Timun
Sos cili/tomato

Roti pita/roti arab

Cara cara

1. bahan A diperapdan di simpan dalam peti sejuk. Lagi lama perap lagi sedap. But kalau yg tk sempat boleh je gaul gaul rata sume bahan.
2. panaskan minyak.masukkan bawang. Goreng sehingga naik bau. Kemudian masukkan bahan perap. Masuk pula lada putih, lada hitam,sos. Masuk pula sayur campur. Masak sehingga daging betul betul masak. Kemudian masuk tomato yg dipotong dadu. Kacau sekejap then tutup api. Jgn lama lama takot nanti tomato tu lembik.
3.potong bahan C. gaulkan dgn dagng yg baru dimasak. masukkan daging ke dalam roti pita/roti arab.hiaskan dgn bhan sos dressing pilihan masing masing
4.siap

Selamat mencuba!

0 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

  © Blogger templates Romantico by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP