kukies raya
>> Sunday, August 21, 2011
rasenyer waktu waktu 10 ari terakhir ramadhan mesti semua full gear nak tingkatkan amal ibadah.. tol tak? dan dalam mase yg sama ni jugaklah 10 ari terakhir ramadhan kita ni pun full gear jugak nak shopping raya, kat jalan TAR n n MASJID JAMEK tu dah tak nampak rupe dah...penuh dgn umat nak shopping... nak tunjuk tunjuk kuih raye bagi sape yang tak rajin nak membuat kuih raya.. tym ni jugak bagi sape yg mengeluh lom dapt gaji n bonus meraung suh bagi cepat2... (macam kawan aku yg punya nasib sedemikian)...
tahun ni same mcm tahun sebelumnyer jugak persiapan biase biase aje.. entahla mungkin sebab dah besor jadi suasana tu pun kurang.. yg aku excited bile part nak buat kuih raye aje...eheheh yelah itu je aku rase aku berbakat la sikit dalam hal umah tangga ni kan.. wah!nak ikot jejak mama menjahit awal awal dah angkat bendera sebb tak minat...
tahun nih dah masuk tahun ketiga aku buat kuih raya.. alhamdulillah semakin seronok bereksperimen dengan resepi turun temurun n yg mane aku belajar jugak.. tahun nih kuih kuih nyer ceria la jugak. tak mcm tahun lepas yg sume nyer almost cokelat je theme dia.. sorang nak almond.. sorang nk choco. sorang nak itu.. ini.. last last baru sedar biskut raye sume warna coklat aje... hahaah sampai lemau nk makan tak berseri.. tapi untuk this year sebab hanya aku yg jajah dapur mama jadi aku la yg decide everything! yahuuuu..yang bestnyer buat biskut raya tahun nih.. aku manfaatkan 3 biji oven yang ader! cepat tau... tu pasal selumber badak je 1 ari buat 3 4 jenis kuih... next wit buat kek pulak!
so biskut pertama biskut oat nestum..
nak resepi.. kat sini aku share kan.. orang cakap jangan kededut ilmu kan... heehheeheh
BISKUT OAT NESTUM
BAHAN-BAHAN:
200gm marjerin
1 biji telur
150gm gula kastor
90gm oat [ dibakar ]
90gm nestum
1 sudu kecil minyak sapi
1 biji putih telur
Sedikit coklat masakan
Sedikit badam [ cincang kasar ]
CARA:
1) Pukul marjerin dan gula hingga kembang memutih dan gebu. Kemudian masukkan telur , oat, nestum dan minyak masak. Gaul sebati.
2) Bentukkan adunan mengikut acuan disukai, sapukan putih telur yang telah dicampur dengan sedikit coklat masakan di atas biskut.
3) Tabur badam cincang dan bakar pada suhu 180 celcius selama 25 minit
* hiasan kat atas biskut ikot la pada selera masing2 kan..
pastu biskut semperit. mama yang request sebab dia suke sangat nak makan bile tgk tv.. so buat jgklah..tapi biskut semperit ni belum taruk hiasan ag sebb baru terap.. sekali pandang dah mcm biskut tiger pulak kan?
BISKUT SEMPERIT
Bahan-bahan
300g butter
160g gula aising
100g tepung jagung
160g tepung kastard
240g tepung gandum
2 biji kuning telur
Cara-cara
Pukul butter, gula aising hingga kembang.
Masukkan kuning telur, kacau sebati.
Masukkan semua jenis tepung, gaul dan uli sebati.
Terap atas loyang. Untuk hiasan ceri, coklat rice atau coklat chip, boleh letakkan sekali.
Bakar 150C selama 20 minit.
biskut ketiga yang sempat aku buat. biskut arab suji.. actualy ni pestime buat. n guna resepi sendiri.. based on resepi my kazen, aku olah sikit..aku tambahkan susu tepung sikit.. baru ummmphhh! biskut ni dari arwah nenek kemudian diturunkan ke anak pastu cucu then cicit... temurun nih...
4 cawan tepung gandum
1 1/2 cawan gula aising
1 cawan tepung suji
200 gm minyak sapi Ghee
2 sudu susu tepung...
* cawan tu kalau boleh semua sukatan guna cawan yg sama...
resepi coklat chip
180gm mentega/marjerin
90gm gula castor
100gm gula perang
1 sudu teh esen vanila
2 biji telur
200gm tepung naik sendiri
160gm tepung gandum
1 sudu teh soda bicarbonate
1/4 sudu teh garam
100gm coklat chips
120gm badam cincang ,walnut
Cara-cara
Ayak kedua2 tepung bersama soda bicarbonate dan garam.
Pukul mentega/marjerin dengan kedua2 gula hingga gebu/putih. Masukkan telur dan esen vanila dan pukul lagi hingga sebati.
Masukkan bahan2 yg telah diayak td dan gaul hingga sebati. Masukkan pula coklat chips dan badam cincang dan gaul lagi hingga sebati.
Sudukan ke atas loyang yg telah digris (untuk mendapatkan hasil yg lebih baik, alaskan loyang pembakar dgn baking paper). Jarakkan sedikit antara satu sama lain.
Bakar dalam oven dgn kepanasan 180C hingga masak (brown) lebih kurang 20 minit (bergantung pd kepanasan oven masing2). Keluarkan dari oven dan biarkan seketika di atas loyang, pastu alihkan keatas rack (redai kuih) supaya lebih cepat sejuk. Bila dah sejuk baru masukkan kedalam bekas kedap udara.
kalau nak sedap guna chocochip import. bukan local choco chip yg dijual.. ade beza tau! selamat mencuba....
0 comments:
Post a Comment